Автоклав – це апарат, призначений для проведення різних процесів при нагріванні і під тиском, що вище атмосферного. Автоклави використовуються у різних галузях промисловості, зокрема в хімічній, гідрометалургійній, медичній та продовольчій промисловості. Особливо важливе застосування автоклавів знаходиться в харчовій промисловості для стерилізації, пастеризації продуктів (включаючи консерви) та приготування їжі.
Принцип дії автоклава: Попередній підігрів стерилізуючої води у верхньому ємності забезпечує джерело тепла для стерилізації. Підвищення температури підігрітої води швидко заповнює стерилізуючий резервуар, а початкова температура швидко підвищується. Стерилізація здійснюється за допомогою насиченої пари, що забезпечує стабільний розподіл тепла. Система охолодження використовує охолоджувальну воду, яка вводиться в реторту для безпосереднього охолодження їжі. Доступні три види систем управління: ручне, напівавтоматичне та автоматичне управління ПЛК.